Skip to main content

Karma u vašem životu

Karma je pojam koji je većini ljudi poznat kao univerzalni duhovni zakon po kojem svako dobije ono što zaslužuje. Tako ako su vam djela i misli dobre, dobićete to isto natrag i obrnuto, ako radite loše stvari, to će vam se kad tad vratiti. U Bibliji se ovo takođe spominje u rečenici koja kaže – kako siješ, tako žanješ.

Za mene je karma puno jednostavniji pojam koji nema veze sa nekom budućom posljedicom i to jeste univerzalni životni zakon.

Na primjer, kada nekog mrzite ta druga osoba to ne mora da zna, ali vi ćete to svakako znati i vas će to nagrizati iznutra. Patićete usljed svojih vlastitih misli o toj osobi. Kada ste pakosni, podli, kada nešto loše uradite drugima, to ne mora da znači da će druga osoba biti pogođena time (ako je svjesna – neće!), ali vi zasigurno hoćete. To će se dešavati u vašoj svijesti, tj. vi ćete toga biti svjesni i tako to postaje vaš život. I tada nema potrebe da me kazni neko božansko biće izvan mene u budućnosti, kažnjena sam u tom trenutku dok se to dešava – moj vlastiti um je kazna.

Isto tako, kada nekog volite, kada radosno dajete, kada nekog zagrlite, kada želite drugima dobro, gdje osjećate ove stvari? Gdje osjećate ljubav, radost davanja, iskrenu nesebičnu dobrotu? U sebi naravno – vi ste izvor toga.

Jasno je da nas naš vlastiti um ‘kažnjava’ ili ‘nagrađuje’ u svakom trenutku našeg života i to je taj univerzalni zakon od koga niko ne može pobjeći. Svako apsolutno dobije ono što zaslužuje – bez izuzetka,  spavajte mirno bar što se toga tiče. Ne možete biti ubica, siledžija, nasilnik, lažov – a da time niste u prvoj mjeri pogođeni sami vi. Drugi kao što rekoh ne moraju biti pogođeni jer ako imam jasan um – patnja je stvar izbora.

A kako do jasnog uma? Naravno, uvijek preporučim Rad Byron Katie – to je kao autoput do mira i jasnoće. Ako želite da oprobate Rad sa nekim ko je iskusan i ko će vam pokazati put – tu sam za vas. Patnja se može trajno raščistiti – ja sam tome svjedok.

S ljubavlju,

Gordana

Sviđa vam se ovaj post? Podijelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *